Onlangs heb ik een artikel gelezen van het verbond van Verzekeraars met als titel “vluchtveiligheid is niet hetzelfde als brandveiligheid”. In het artikel werd uitgelegd dat voldoen aan vluchtveiligheid in de praktijk niet altijd genoeg is en blijkt in de praktijk dat door te voldoen aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit, behorend bij vluchtveiligheid, panden waarin branden plaatsvinden ook sprake is van grote schade. Niet alleen materieel maar ook omgeving, milieu, etc.
Ik begrijp dat een dergelijke organisatie met het oog op schadebeperking naar brandveiligheid kijkt en deze afzet tegen de eisen uit het Bouwbesluit welke grotendeels gebaseerd zijn op vluchtveiligheid. Ik wil echter nog een stap verder en wil daarom de vraag stellen of wij wel voldoende veiligheid bieden aan aanwezige personen als het gaat om maatregelen welke het Bouwbesluit beschrijft ten aanzien van vluchtveiligheid.
Temeer daar op dit moment bijna 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder is. Hiermee willen wij niet zeggen dat deze mensen niet zelfredzaam zijn, maar het is wel waarschijnlijk dat een gedeelte van deze bevolkingsgroep verminderd of niet-zelfredzaam is. Deze groep ‘ouderen’, zoals het er zich naar uit laat zien, zal de komende tijd alleen nog maar toenemen. Tenslotte worden wij ook met de dag ouder en onze bevolking vergrijst. Hoe kunnen wij deze kwetsbare groep beschermen en ervoor zorgen dat zij veilig kunnen vluchten bij brand?
Vluchtveiligheid versus brandveiligheid?
» Volledige artikel